Met nog twee etappes te gaan is Anna nog steeds de trotse bezitter van de roze leiderstrui in de Giro Rosa. Ook donderdag en vrijdag slaagde de concurrentie er niet in om tijd op haar terug te pakken. En dus heeft Anna, na acht dagen koers, nog altijd een voorsprong van ruim een minuut op haar eerste achtervolgster in het klassement, Elisa Longo Borghini. Annemiek van Vleuten volgt op de derde plaats, met 1.39 minuten achterstand. Rijk rekenen kan Anna zich echter nog allerminst. Er volgen nog twee etappes, die allebei verraderlijk uit kunnen pakken. Hoewel de dagen afgeteld worden, is het constant opletten geblazen.

“We hebben twee warme dagen achter de rug”, vertelt Anna na de rit van vrijdag. “En daar zullen we er ook nog twee van krijgen. Dit waren in ieder geval twee etappe met aardig wat hoogtemeters en beklimmingen, met veel draaien en keren. Daarbij heeft de ploeg me fantastisch geholpen door me goed van voren te houden en me van alles te voorzien. Vooral van héél veel bidons, want die hadden we echt nodig!”

Het is overigens niet alleen opletten in de klimmen. Juist ook op de andere momenten. “De afdalingen zijn erg gevaarlijk, doordat de weg erg glad is. Elisa Long Borghini kwam vandaag wel met een sterke aanval in de afdaling, maar uiteindelijk is er in het klassement weinig veranderd na deze twee dagen. Dat is voor mij natuurlijk erg fijn. Nu op naar de volgende dagen, waarin ik zeker gefocust zal moeten blijven en we samen hopen die roze trui in de ploeg te houden.”