NK wielrennen andere soort koers dan de meeste

Drie dagen na de strijd om de nationale titels in de tijdrit, wordt eveneens in Ede zaterdag de wegwedstrijd verreden van de Nederlandse kampioenschappen. Met vier ploeggenotes doet Anna een gooi naar de titel die nog niet op haar erelijst staat. Nadat eerst de beloften in de ochtend en het begin van de middag hun koers rijden, klinkt het startschot voor de vrouwen om 14.35 uur. Anna’s ploeggenote Chantal Blaak is de titelverdedigster.

Wat direct opvalt en ook bij de tijdrit al opviel, is het vlakke parcours van het NK. “Dat vind ik wel heel jammer”, bekent Anna. “Dan rijden we in deze omgeving en dan is het zo’n parcours. Ik denk dat je hier heel mooie parcoursen neer kunt leggen, met wat hoogteverschil en leuke bochtjes, maar het is vlak. Dat vind ik wel jammer voor een NK. Echt heuvelachtig is het bijna nooit, dus in een omgeving als deze, waar het wel kan, vind ik het jammer dat je het dan niet doet.”

Een massasprint behoort in Ede dan ook tot de mogelijkheden, maar bij afwezigheid van Kirsten Wild is er wel vooral maar één team die het daar op aan zal willen laten komen; Parkhotel Valkenburg. Zij hebben met de kersverse winnares van de Europese Spelen Lorena Wiebes, de topfavoriet in handen voor een sprint met de groep. “De druk ligt bij Parkhotel Valkenburg”, meent Anna. “Het NK is ieder jaar een ander soort koers dan andere wedstrijden, ook omdat de ploegverdeling heel anders is in zo’n wedstrijd. Wij zijn bijvoorbeeld met vijf, Parkhotel Valkenburg met een stuk of twaalf.”

‘De goede rensters meekrijgen’
Zo’n overtal wil niet direct zeggen dat Anna en haar teamgenotes, evenals andere teams, niets uit kunnen richten. “De afstand van dit NK is met iets meer dan 120 kilometer, zeker op zo’n makkelijk parcours, wel echt kort. Dat is niet echt representatief ten opzichte van de andere zware wedstrijden die we hebben.” Het zal het lastiger maken om van de concurrentie af te komen. “Maar wij hebben wel iets om mee te spelen en we zijn wel eens met minder geweest. We hebben rensters die in een massasprint misschien niet de meeste kans maken, maar wel snel zijn. De meeste ploegen zullen geen massasprint willen, denk ik. Als je die goede rensters meekrijgt, kun je het misschien ontlopen.”

Live via NOS.nl
Door de speeltijd van het Nederlands vrouwenelftal op de WK voetbal, zal de wegwedstrijd van het NK zaterdag niet live op tv te zien zijn. Wel wordt hij vanaf 16.00 uur live uitgezonden op NOS.nl. Als het vrouwenvoetbal niet op een verlenging uitloopt, is op NPO1 vanaf 17.35 uur, min of meer de finishtijd die voorzien is voor de wedstrijd, een samenvatting te zien van de vrouwenkoers. Meer informatie over de Nederlandse kampioenschappen is te vinden op NK2019.nl, terwijl via Twitter waarschijnlijk updates volgen tijdens de koers.

Foto: Sportfoto.nl

By |2019-06-29T09:43:57+02:00 vrijdag , 28 juni, 2019|Laatste nieuws|Reacties uitgeschakeld voor NK wielrennen andere soort koers dan de meeste