Nadat Anna zaterdag de roze trui veroverde in de Giro Rosa, zijn de twee volgende etappes uitgelopen op een massasprint. En toch heeft ze maandag ook goede zaken gedaan voor het klassement. Onder warme omstandigheden werd de vierde etappe verreden, maar er bleek ook wind te staan. Dat zorgde ervoor dat het peloton op iets meer dan veertig kilometer voor de finish uit elkaar werd gereden. Annemiek van Vleuten, de nummer twee in het klassement, zat in de tweede groep en verloor twee minuten.

“Het zou een vlakke etappe zijn voor de sprinters”, kijkt Anna terug. “Maar na 76 kilometer draaiden we een weg op met veel zijwind en wij hadden besloten om daar eens te proberen om het op de kant te zetten. En daar slaagden we in! Vrij veel ploegen hielpen mee, waaronder WM3 en later ook Wiggle-High5.”

De manier van koersen bleek een niet verwachtte winst op te leveren. “Al vrij snel hoorden we van onze ploegleider Danny Stam dat Annemiek niet in de voorste groep zat toen het peloton brak. Daarop zijn we doorgegaan met rijden tot aan de finish, om zoveel mogelijk voorsprong op te bouwen.” En dat bleek een belangrijke zet. Van Vleuten verloor bijna twee minuten en staat nu vierde in het klassement, op 2.17 minuten van Anna. De Italiaanse Elisa Longo Borghini is tweede op 26 seconden en ploeggenote Megan Guarnier, de winnares van de Giro Rosa in 2016, staat derde op 1.56 minuten.

Dinsdag staat een individuele tijdrit over 12,7 kilometer op het programma. En dat is er niet zomaar één. Er moet in het midden een lastige heuvel beklommen worden en aan het einde zelfs een klim met daarin een piek tot 30% stijgingspercentage en enkele honderden meters rond de 20%.