Met de zeges in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl al binnen, heeft Anna zondag ook Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Het was de eerste keer dat die koers voor de vrouwen werd verreden, waar de mannen al toe zijn aan de 103e editie. Maar Anna nestelde zich door haar zege wel een illuster rijtje. Alleen Philippe Gilbert en Davide Rebellin slaagden er in het verleden in, om in ruim een week tijd de drie Ardennen klassiekers allen te winnen. In Luik kwam Anna solo aan op de finish. Opnieuw werd ploeggenote Lizzie Deignan tweede en de Poolse Kasia Niewiadoma derde.

“Bovenop de Cote de Saint Nicolas keek ik achterom en zag ik dat ik een voorsprong had op Lizzie, Kasia en Ashley”, kijkt Anna terug op de finale. Daarin reed ze op het einde van die slotklim, op vijf kilometer van de finish weg bij haar medevluchters. Daarbij naast Deignan en Niewiadoma ook nog Ashleigh Moolman. “De wind stond daar op kop en toen trok ik door. Op het moment dat je zo’n voorsprong pakt moet je niet twijfelen.”

En zo was voor de derde koers op rij de invulling van het podium exact hetzelfde. Erg fijn daaraan voor Anna is dat ploeggenote Lizzie Deignan dus ook weer van voren zat en opnieuw tweede werd. “Met Lizzie had ik weer een ploeggenote bij me. Op het moment dat één van ons aanvalt kan de ander de rest volgen. Werd ik teruggepakt, dan kon zij zelf aanvallen, terwijl de rest in zo’n kopgroep dan al meer heeft gedaan. Zo niet, dan blijf ik weg. Die tactiek heeft de afgelopen week heel goed uitgepakt.”

Koud in het begin
Maar bovenal beschikte Anna zelf drie koersen achter elkaar gewoon over een goede vorm. “Ik voelde me ook vandaag goed. Het was wel heel koud, waardoor ik moeite had om mezelf warm te houden en dat voelde ik zeker aan het begin wel op de klimmetjes. Maar ik weet wel dat de vorm goed is, net als bij Lizzie. Dat helpt heel erg mee.”

Gun Lizzie ook een zege
Met haar drie zeges was Anna erg blij, hoewel ze Deignan ook zeker een overwinning gegund had. “Ik had het heel mooi gevonden als Lizzie er ook één mee had kunnen pakken, want dat heeft ze verdient. En ik gun Kasia als oud ploeggenote, die ontzettend sterk is op de klimmen, ook een mooie zege. We doen er allemaal alles voor en het is misschien ook wel wat hebberig om ze alle drie te winnen, haha.”