Ook in wegwedstrijd WK naar zilveren medaille

Een jaar na haar wereldtitel in Innsbruck, is Anna zaterdag opnieuw op het podium geëindigd in de wegwedstrijd van de WK wielrennen. In Yorkshire eindigde ze ditmaal als tweede. De wereldtitel ging naar landgenote Annemiek van Vleuten, die een solo van meer dan honderd kilometer met succes wist te volbrengen. “Eerste en tweede met de ploeg is het beste resultaat dat je kunt hebben en een zilveren medaille is ook niet slecht.”

Op de lange klim in het parcours, met nog 104 kilometer te gaan plaatste Van Vleuten een aanval. Ze was direct solo weg en achter haar vond Anna zichzelf in een groepje van zeven rensters terug. “Ik had al aangegeven dat ik het ver zou vinden om met nog ruim 100 kilometer te gaan al in de aanval te gaan, maar ik denk dat Annemiek er anders over dacht”, vertelt ze na afloop met een lach. “Dat is natuurlijk extreem lang. Het hing er ook allemaal vanaf wat er achter haar zou gebeuren. Daar zat ik in een groepje en dat was natuurlijk een ideale situatie.”

Het plan van de Nederlandse ploeg om de koers hard te maken slaagde zeker. Nadat Demi Vollering al vol had doorgetrokken en Floortje Mackaij een aanval had gedaan, ging Van Vleuten er vandoor op de lange klim. “We wilden sowieso gebruik maken van de klim. Al was het al om de kanshebbers pijn te doen en met een groepje boven te komen. Dat was een beetje het idee. Dat ze Annemiek zo zouden laten rijden hadden we ook niet echt verwacht.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

‘Beter om samen te blijven’
Waar Anna haar benen nog een beetje kon sparen, ondanks dat ze onderweg natuurlijk genoeg inspanningen moest doen om bij het groepje te blijven, achtervolgden de andere rensters Van Vleuten. Die zag haar voorsprong oplopen tot ruim twee en een halve minuut, waarna de wereldkampioene tijdrijden Chloe Dygert een tegenaanval plaatste. Anna: “Dat was heel vroeg van Chloe, maar ook heel sterk. Ik bleef over met Amanda Spratt en Elisa Long Borghini. Het leek mij beter om samen te blijven en langzaam het gat weer dicht te rijden. Uiteindelijk bleek het voor Chloe ook wat te vroeg en achterhaalden we haar nog.”

Het bleek toen wel dat de eerste plaats uit het zicht was. “Op de plaatselijke omlopen hadden we wel het idee dat we voor de medailles reden. Als ze Annemiek nog terug hadden willen halen, dan hadden ze samen moeten blijven werken in plaats van aanvallen. Die samenwerking was al niet echt meer super. Ik heb dus niet gedacht dat we nog om de wereldtitel moesten gaan strijden. Niet alle voorsprong wordt doorgegeven, maar ik had wel het idee dat Annemiek voldoende voorsprong had om het vast te houden.” Uiteindelijk reed Anna nog weg bij Spratt, nadat Dygert al achterhaald was.

‘Blij mee’
Na 2015 in Richmond behaalde Anna voor de tweede keer het zilver in de wegwedstrijd van de WK. Dinsdag werd ze daarnaast ook al voor de vierde keer in haar carrière tweede tijdens de individuele tijdrit. Met die resultaten op zak kan Anna met een goed gevoel naar huis. “Ik ben super tevreden met mijn tijdrit en dit is na de overwinning ook het hoogst haalbare. Daar ben ik dus blij mee.”

Foto’s: Sportfoto.nl

By |2019-09-28T20:14:19+02:00 zaterdag , 28 september, 2019|Laatste nieuws|Reacties uitgeschakeld voor Ook in wegwedstrijd WK naar zilveren medaille