De lastige bergrit in de Tour of California, die op voorhand al te boek stond als de etappe waarin het klassement waarschijnlijk gevormd zou gaan worden, heeft Anna vrijdag een tweede plaats opgeleverd. Ze kwam zo’n twintig seconden achter winnares Katie Hall binnen, die daarmee de leiderstrui overnam van Anna’s ploeggenote Megan Guarnier. Op de 12,6 kilometer lange klim, met de top op tien kilometer van de streep, reden Anna en Hall weg uit de groep met favorieten. Nadat Anna ontsnapte, kwam Hall op de anderhalve kilometer lange slotklim weer bij haar, waarna ze wegreed en solo finishte.

“We hebben ons best gedaan en ik denk ook niet dat we meer konden doen dan dit”, vertelt Anna. “Katie was vandaag gewoon te sterk. Daarom was het ook goed om met een voorsprong aan die slotklim te beginnen, maar helaas kwam ze nog weer sterk terug en reed ze me voorbij.” Voor Anna was het de tweede tweede plaats in evenzoveel dagen. Donderdag werd ze achter Guarnier al tweede in de openingsrit. Zaterdag en zondag volgen nog twee vlakke etappes. Daarbij is de achterstand van Anna op Hall slechts drie seconden. Er is dus zeker nog heel wat mogelijk.

In de laatste dertig kilometer ging het, tot Hall er op de slotklim vandoor ging, volgens plan. “Het was ons plan om aan te vallen op de lange klim, om zo met een groepje over te blijven met daarin Megan en ik. Daarin slaagden we dus ook eerst, maar met Katie’s aanval was het aan mij om bij haar in het wiel te blijven.”

Hall bleek in de finale dus sterk en Anna moest zorgen dat ze niet teveel tijd verloor, met het oog op het algemeen klassement. Na afloop gaf ze toe dat ze met dat klassement op dat moment, door het afzien, niet echt bezig was. “Ik moest vooral doorrijden naar de finish. Dat zat vooral in mijn hoofd. Het was zwaar. Zeker na zo’n lange klim en dan een aanval op het vlakke. Dan is het lastig om nog een eindschot te hebben. Ik ben in één tempo naar boven gereden. Er volgen nu twee vlakke etappes, maar we gaan zeker proberen om dat geel terug te pakken.”

Foto: Will Matthews