Na de eerste twee koersdagen in de Giro Rosa heeft Anna de roze trui om haar schouders. Vrijdag won ze met Boels-Dolmans de ploegentijdrit, waarna ploeggenote Karol-Ann Canuel de eerste leidster werd. Vervolgens reed ze samen met Annemiek van Vleuten en Elisa Longo Borghin zaterdag in de tweede een heel grote voorsprong bij elkaar, waarbij ze achter Van Vleuten als tweede eindigde. Het leverde Anna echter wel het roze op. “Voor nu is dit een heel mooi begin, maar er komen nog heel wat lastige dagen aan!”

Toch is er nu al wel een flinke slag geslagen. Samen met de twee anderen pakte Anna bijna twee minuten voorsprong op het eerste groepje van vijf achtervolgers, met daarin ploeggenote Megan Guarnier. “We hadden vandaag één lange klim op de route en daar werd ook echt vuurwerk geleverd”, kijkt Anna terug. “Doordat we gisteren de ploegentijdrit hebben gewonnen, hadden we vandaag wel echt een voordeel als team. We konden ons inhouden en volgen.”

Dat volgen moest ook wel, toen Van Vleuten in de aanval ging. “Maar voor mij was het niet perse om een heel grote voorsprong te pakken, want wij hebben Megan ook nog en we willen haar ook graag goed in het klassement houden. Het is handig om meerdere troeven achter de hand te hebben. Ik wist dat Megan in de achtervolgende groep ook haar werk deed, dus daarop kon ik anticiperen.”

‘Je moet de etappe zelf checken’
Op papier leek de beklimming, waarvan de top op zo’n dertig kilometer van de finish lag, niet zo heel zwaar. Dat was echter vooral op dat papier. Anna: “Deze beklimming hadden we eigenlijk toch wel zo verwacht. Op het profiel van de etappe leek het niet zo zwaar, maar dit is mijn negende deelname aan de Giro Rosa en daardoor weet ik inmiddels wel dat je de etappe zelf moet checken om te weten hoe hij echt is, haha.”

Twee minuten
Samen met Van Vleuten en Longo Borghini kwam Anna bovenop de top van de beklimming, met een voorsprong van zo’n dertig seconden. Die liep vervolgens op tot liefst 1.54 minuten op de eerste achtervolgers. In het klassement staat Anna nu aan de leiding, met 18 seconden voorsprong op Van Vleuten en 26 op Longo Borghini. Guarnier staat vierde. Haar achterstand op Anna is exact twee minuten. Er volgen nog acht etappes.