Zelf geen titel, maar toch kunnen juichen voor een ploeggenote. Dat maakt een Nederlands kampioenschap ook absoluut geslaagd. En zo was het zaterdag dan ook, want Anna’s ploeggenote Chantal Blaak greep in ‘s-Heerenberg de nationale titel. “Het is hartstikke mooi verlopen en echt fantastisch dat Chantal wint”, aldus Anna. Het Boels-Dolmans team bestond uit Anna, Blaak en Amy Pieters. “Voor ons alle drie was het een groot doel. Zelf ben ik ook nog nooit Nederlands kampioen op de weg geweest. We hadden dan ook gezegd dat we er met zijn drieën voor gingen en wie er dan wint maakt op dat moment niet uit.”

Blaak behoorde tot een kopgroep van vijf rensters, die halverwege de koers ontstond en waaruit uiteindelijk drie rensters overbleven. Anna: “Het groepje zoals het ontstond was ideaal voor Chantal.” Die situatie kwam er nadat er lange tijd weinig gebeurde in het peloton. Ook Anna zelf gooide samen met Blaak en Pieters niet direct de knuppel in het hoenderhok. “Op veel wegen was het toch een vrij breed parcours. Dan kun je wel direct volle bak gaan rijden, maar dan weet je dat je de rensters van Sunweb niet gaat verrassen. Die waren met veel en komen dan uiteindelijk wel weer terug. Dat gold ook voor de rensters van Parkhotel die met een flinke groep aan de start stonden.”

Het spel moest slim gespeeld worden. “Uiteindelijk is het vaak zo dat als je met weinig rensters bent uit één ploeg, het je vooral allemaal veel energie kost als je direct vol erin vliegt, terwijl dan toch alles weer terug komt. Er is nog veel tijd om het recht te zetten. Het levert dan dus weinig op.”

‘Vertrouwen in Chantal’
Toen Blaak er vandoor was, zag het er dan ook direct goed uit. “Voor ons was het heel simpel; we hadden er vertrouwen in dat Chantal de snelste van het groepje was. Uiteindelijk weet je dat nooit honderd procent zeker, maar ik denk dat dat voor ons meer gold dan voor teams als Sunweb en Parkhotel. Wij moesten volgen wat er achteraan ging en zorgen dat de voorsprong er bleef. En zo niet, dan fris blijven tot het einde, zodat Amy of ik het dan nog af kon maken.”

‘Je moet het wel doen’
En na afloop kon de champagne ontkurkt worden. “Het is heel tof dat Chantal wint. Daar start je voor met zijn drieën. Zij heeft tot nu toe nog niet zoveel truien gehaald en dat ze het dan nu wint is heel mooi. Ik ben super trots dat ze het ook afmaakt. Je kan wel één van de sterksten zijn in zo’n groepje, maar je moet het wel doen.”

Foto: Sportfoto.nl