Wereldkampioen wielrennen!

Goud! Daar was het om te doen en het is gelukt. In Innsbruck is Anna zaterdag wereldkampioene wielrennen geworden. Na zes zilveren WK medailles, waarvan vier keer individueel, wist ze ditmaal solo naar de zege te rijden. Na afloop mocht ze de regenboogtrui dan ook om haar schouders hijsen. “Ik ben hier ontzettend blij mee! En het is ook een opluchting. We wisten wat we moesten doen, maar dat het dan allemaal lukt, dat is fantastisch.”

Met een glimlach van oor tot oor stond Anna op het erepodium in Oostenrijk. Daar kreeg ze de witte trui met de regenboogstrepen omgehangen en vervolgens de gouden medaille. “Dit was geen makkelijk kampioenschap”, zo keek Anna na afloop terug. “Samen met Annemiek werd ik ontzettend naar voren geschoven, als de twee favorieten. Daarover werd een hele discussie gevoerd in de media en daarmee was het niet mijn leukste periode als wielrenster.”

Dat werd zaterdagmiddag, iets na kwart over vier plots in één klap goedgemaakt. Anna kon op dat moment namelijk haar feestje vieren. Na op het loodzware parcours ruim veertig kilometer vooruit te hebben gereden, reed ze solo naar de winst. Haar voorsprong op de als tweede finishende Australische Amanda Spratt was aan de finish 3.42 minuten. De Italiaanse Tatiana Guderzo pakte het brons op 5.26 minuten achterstand. “Ik had eigenlijk weinig andere keus dan zo vroeg al alleen door te gaan.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wat gebeurde er? Nadat vijf rensters vooruit lagen, ontsnapte Anna bergop uit de groep met favorieten. De achterstand van een minuut reed ze al vrij snel dicht, waarna alleen Spratt aan kon pikken. “Ik dacht wel even dat het vroeg was voor een aanval, maar doordat Spratt vooraan zat, moesten we ook wel. Zij is namelijk een heel goede klimster en dus konden we die groep niet te ver weg laten rijden. Daarbij werd er in onze groep niet gewerkt.”

Goed indelen
En dus was daar de vroege tegenaanval, waarna ze alleen met Spratt overbleef en die enkele kilometers later ook loste. Daarna was het nog een heel stuk tot de finish, met ook de zes kilometer lange beklimming nog een laatste keer te gaan. “Ik heb geprobeerd om me erop te focussen, om het zo goed mogelijk in te delen”, zo vertelt Anna. “Zo kon ik op die manier tot het einde doorgaan.”

Op gewacht en gehoopt
Na afloop was er dus de opluchting, maar vooral ook de blijdschap bij Anna. “Ik heb hier wel lang op gewacht en gehoopt misschien ook wel. Ik weet hoe moeilijk dit is. Je hebt maar één dag om goed te zijn. Dat dan ook alles lukt, die dag heb je niet vaak. Ik ben heel blij dat ik het wel mee mag maken.”

Foto’s: Sportfoto.nl

By |2018-10-09T13:15:44+02:00 zaterdag , 29 september, 2018|Laatste nieuws|Reacties uitgeschakeld voor Wereldkampioen wielrennen!