Voor het eerst weer terug op de kalender en hem dan winnen, dat was het doel in de Amstel Gold Race. En het is gelukt! In Berg en Terblijt is Anna zondag als eerst over de streep gekomen in de ‘nieuwe’ klassieker voor vrouwen. Na een demarrage net na de Bemelerberg kwam ze solo aan op de streep. Ploeggenote Lizzie Deignan-Armitstead maakte het feest compleet door tweede te worden.

“Op de Cauberg riep ploegleider Danny Stam de voorsprong wel naar me, maar die hoorde ik niet. Er stonden zoveel mensen en die ging ontzettend hard tekeer. Echt fantastisch!” Met die reactie toonde Anna wat ze zelf meemaakte in de finale. “Ik ben gewoon vol door blijven rijden tot aan de finish, ook al wist ik dat het op het laatst niet meer heel snel ging. Dat ik hier weet te winnen is geweldig.”

Na een lange tijd van afwezigheid werd de Amstel Gold Race voor het eerst weer gereden door de vrouwen. “Dat ik hier dan de zege pakt maakt dat wel extra bijzonder. Voor ons team, met de sponsors die hier uit de buurt komen en er ook allemaal waren, en het hele vrouwenwielrennen was dit een speciale dag. Je merkt het ook aan het peloton. Alle toppers waren er.”

Foto: Patrick Weegink